Archívum: 2017 (5)

Tevékenységtérkép

Benzinszint jeladó csere

Kilométeróra állás:

GEZa : 83772km
BEA :155726km
Bubi : 171689km

Közbe akadt még egy kis szerelni való. Elkezdett mozogni a benzinszintjeladó GEZán, nem a funkciójának megfelelően persze. Első körben próbáltam az egyszerűbb megoldást csinálni, hátha az lesz a hiba, magyarul a kábelkötegre rátettem, egy bontott műszerfalat, sajna ennél is mozgott a mutató alaphelyzetben. Tehát akkor tank jeladó, szerencsére volt itthon vagy 3 bontott, szóval lesz mire cserélni. A tank hamar lejött, jeladót kivettem és az úszóban volt némi benzin, oké, ez lyukas, csere. Tettem bele egy másikat, de ezzel is ugyanezt mutatta a visszajelző, tehát ez sem jó, bár ez nem tűnt lyukasnak, pár percig a víz alatt tartottam, csak puha volt, benyomható az oldala. Ekkor hívtam fel Gyulát, hogy adjon tanácsot, mi lehet, mondta, hogy ne legyen lyukas és kemény legyen az úszó, szerencsére olyan is volt a bontottak között. Így az eredeti mehetett vissza, másik úszóval. Mivel a tankba volt benzin rendesen így minden erre alkalmas kannába benzint borogattam. :) Bár üres tanknál is kipróbáltam mit mutat a visszajelző, az volt a fura, hogy akkor a sárga lámpa nem világított. Összeraktam, visszaborogattam a benzint, persze közbe figyeltem a visszajelzőt. Működött. Átlag mennyiségű szívás mellett sikerült visszaraknom. Persze, ha már leszedtem a tankot kicseréltem a benzincsöveket, ne kelljen esetleg két év után azért levenni újból a tankot. Persze az összes jeladót beletettem a tankba, és kipróbáltam mindet. Működnek. :)

Egy kis segítség akinek lesz dolga a tankkal és a jeladóval. A két benzin kivezetés közül az egyik hosszabb, arra megy az ac, a másikra meg a visszafolyó. A két csatlakozó közül a zöldes-kékes megy a két benzinkivezetés közötti csatlakozóra.

Köszönöm Gyulának a telefonos segítséget. 

Laprugó, benzincső csere, átmatricázás, nyári tali.

Kilométeróra állás:

GEZa : 83563km
BEA :155726km
Bubi : 171689km

Esik pár szó minden autóról. Kezdjük a szerelős történésekkel.

A tavaszi talin hozta Gyula az új laprugót, amit Beanak szántam, mert ami benne volt, igaz, hogy jó állapotú volt, de a lapok között nem volt sem gumi, sem papír lap, így minden kisebb, nagyobb kátyúnál, út egyenletlenségnél masszívan pattogott. A csere viszonylag kevés szívással összejött. Tervbe volt, még egy másik projekt is, ez pedig az összes benzincső lecserélése. Tehát tank le, csövek le, új csövek be, tank vissza. Ennyire nem volt azért egyszerű, 2,5-3 órás feladat volt. Direkt a tali utánra időzítettem ezt a feladatot, mert könnyen megoldottam, hogy üres tankkal jöjjünk haza.

Másik szerelős feladat Bubiban a hűtő ventilátor cseréje volt. Ritkán indult el, de akkor rázta a kasztnit, mivel 3e forintért lehet hozzá venni bontott jó állapotú ventilátort, nem a hiba okát kerestem, hanem csere. Jó ötletnek tűnt, hogy aknát béreltem hozzá, Így egyszerűbb volt a feladat. A problémát az okozta, hogy aki egyszer cserélt benne ventilátort, egy fasz volt. A gyári vázra rászögelt valamilyen ventilátort, persze a csatlakozót is levágta, és el volt törve egy lapátja, emiatt volt zajos. Ilyen csatlakozót hirtelen nem tudtam szerezni, így egy kis ügyességgel kellett ezt áthidalni. Két kicsi saru a két vezetékre, azokat rádugtam a ventilátor sarukra, majd azt a kis „házat” kinyomtam karosszéria tömítő pasztával, hogy nem érje víz és ne essenek le a saruk. Kis segítséggel, ötleteléssel ki is próbáltam, hogy jó irányba forog-e. Természetesen mivel nem típus azonos volt a kiszerelt ventilátor, így az összerakásnál akadtak nehézségek a hézagolásnál. De ez is megoldva.

Közben az Amicaról is essen szó, benzincső és benzinszűrő cserével ajándékoztuk meg a kis háromkerekűt. :)

Ugye minden műszakin szóltak a polskiknál, hogy kicsit sok a matrica, és ez minden évben csak több lesz, erre találtam ki egy ügyes megoldást. Vágattam hátsó oldalsó szélvédő formájú, de kisebb, vékony plexi lapokat. Néhány lyukat fúrtam rá, és a barkácsboltokban kapható kis tapadókorongos akasztóval kombinálva elég stabil alkotmány lett belőlük. Ezekre átragasztottam a matricákat így egy mozdulattal leszedhető a plexi lap ha szükséges. Sajnos pár matrica nem jött fel szépen és a ragasztó sem akart maradéktalanul ragadni, kicsit ügyeskedni kellett ezzel is.

Pár szóban a nyári találkozóról is. Idén sok év után új helyszínen találkoztunk. Új év, új város, új helyszín, új kihívások, régi megszokott társaság. Nem is volt itt baj. Mi csütörtökön reggel már a kempingben voltunk, mert mentünk segíteni pakolni. Minden a megszokott 126beach hangulatban telt, pár újdonsággal kiegészítve. A 126beach felirat hatalmas népszerűségnek örvendett, a hozzá való fotó kupon szintén. A felvonulás is új helyszínen és körülmények között zajlott, szerintem sok nyaralóban hagytunk nyomot. A légifotó is szuper lett. A napközben strandolás volt szinte mindenkinek, estében a megszokott programok. Folytatása következik, reméljük ebben a kempingben. A söröskupakos talis matrica és póló minta az eddigi legjobb. :)

Mivel segítettünk a felvonuláskor egy kereszteződést lezárni, volt alkalmam felvenni a felvonulást. 
Link itt: 

https://www.youtube.com/watch?v=FzmRKVqATb0&t=12s


 

Sportkipufogó és Alváz és üregvédelem.

Kilométeróra állás:

GEZa : 81423km

BEA: 153589km

Van még egy elmaradásom a blogok kapcsán. Ugye volt az a bizonyos valami zörög eset, akkor lenulláztam a Michael Speeder sportdobot. Sebaj, ez pont kapóra jött, mert így rendeltem egy másikat, olyat, ami régóta tetszett. Nem, nem a raketti. :) Szintén Michael gyártmány, de a Special fajta. Persze, nem csak ezt a kipufogót kértem, ha már Gyuláék alkatrészért mennek. Lett még pár pótlás az esetleges fogyó cuccokból, meg a nyárra tervezett benzincső cserére is rákészültem egy minőségi gumi beöntőcsővel. A cuccokat Pocok hozta el, mert pont járt Pesten, és hozzám is hivatalos volt, egy lengéscsillapító cserére. Ezúton is köszönöm a cuccokat, Ogy-nak és KG-nak, meg Pocoknak a postázást. Sem a kipufogó csere, sem a lengéscsillapító csere nem okozott különösebb kihívást, mind a kettő a szórakoztató szerelgetésen belül maradt.
Aki ismeri tudja milyen jó hangja a Special dobnak, aki nem az meg majd meghallja. :D

Volt még egy másik dolog is amiről említést akartam tenni. Kicsit költséges móka, de fontos. Teljes üreg és alvázvédelmen esett át mind a két autó. Elég gané meló, de néha muszáj ilyet is csinálni. Erről nem lehet mást írni, túl vagyok rajta. :)  

Vettünk Vasat.

Kilométeróra állás: 

Bubi : 169000km

Vettünk vasat. Már vagy két hete, de időm még nem volt blogot írni róla. Régebb óta tervben volt, hogy tényleg kellene egy igazi használós autó. Meglett. Fiat Seicento 0.9 Citymatic. Nem hibátlan, de első ránézésre és sokadikra is egész jó kondícióval rendelkezik. Igazi friss műszakis autó volt, egy napos műszakival került hozzánk. Előtte vártunk rá majdnem egy hetet, mert a hátsó fékek nem voltak jók. Új dob, új pofák és új kézifékbovden került bele. A kasztni is egész jó állapotúnak tűnik, számottevő rohadás nincs rajta. Persze majd még a nyáron kap ő is egy alapos alváz ás üregvédelmet.

Ahogyan hozzánk került, voltak apróbb hibái, ami kicsit alku tárgyát is képezték. Alaposan átnéztük, a gumikat is, ez most fontos, nem láttunk rajta félrekopást, jól ment az autó, de állandóan szerelmes volt a jobb oldalba. Oké futómű állítás. Nem gáz, belefér ennyi. Elmentem vele a gumishoz, mert május elején még a téli gumikat koptatta. Ott rögtön szóltak, hogy ki és, hogy rakta fele a gumikat. Mondom, nem tudom, 20 perce van nálam az autó. Na, a 4 keréken 3 féle mintázatú téli gumi volt, és ráadásul kettő forgásiránnyal ellentétesen felrakva. Ahogyan kigurultam az autóval a gumistól rögtön tudta az utat egyenesen. Ilyen hibával jók vagyunk. Elsőre ennyi hiba tűnt fel.

Rögtön csináltam egy olaj és szűrő cserét is rajta. Na, az olajsapka az rá van gyógyulva rendesen, így mivel már az olaj le volt engedve, a kartercsövön át tettem bele az olajat. Nem gáz, következő olajcserekor már lesz rajta normális sapka.

Kapott új fényszórókat is, az előző tulajtól, de elfelejtették beállítani, így már azon is túl vagyunk. Egyelőre a hátsó ablaktörlőt nem bírom működésre bírni, de majd megszelídül.  <img src= " src="http://raver.garazs.net/images/smiley/smile.gif" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px;" />  

Mentünk vele a hétvégén több, mint 300 km-t, szépen teljesítette a túrát, 4,6-os fogyasztással. 

Generátor

Kilométeróra állás: > >

GEZa : 81423km > >

BEA:  153589km > >

>Szerettem volna a telet megúszni, aláfekvős szerelés nélkül, hát nem sikerült. Nem volt életbevágóan fontos a project, de inkább megcsináltam 2 délután. A történet úgy indult, hogy GEZa kezdett néha fura hangokat adni, ezt most könnyű volt beazonosítani, generátorcsapágy. Van itthon tartalék, felújításra szoruló generátor, vagyis Pocoknál voltak villamos megújuláson. 3 generátorról van szó, igen a bőség zavara. Ott tartottak a dolgok, hogy egyet Pocok villamosan rendbe rakott, amit ezúton is köszönök neki. Ebben a csapágyak jók voltak, ez került be GEZa-ba. A másik betegeskedett a töltéssel, és csapágyas is volt. Ezt leadtam szervizbe, ami pár nap alatt el is készült. A már említett 3. generátor még Pocoknál van dióda cseréken, mert ismeretlen állapotú számomra az egész. Utána esedékes lesz ezen is a csapágycsere.

A terv az volt, hogy GEZa kap egy új ventilátor burkolatot is, vagyis egy felújítottat, ami zöldre van fújva. Ebbe bele is pakoltam a felújított generátort. A probléma ott kezdődött, hogy ez a burkolat sehogyan sem akart a helyére menni. Elől még csak csak passzolt, de hátul nagyon elállt, felül a hengerfejnél, 2cm távolság volt a burkolat és a hf között, és magasságbeli eltérés is mutatkozott. Jött a B terv. Akkor generátor ki, a régi ventilátorházba bele, és azzal vissza. Összemértem a ventilátorházakat, minden egyezett, szóval nem értem, hogy miért nem ment fel a helyére a zöld. A régi, ahogyan kell szépen passzolt. Összeraktam, kellett hozzá a két délután, mert rendesen hideg volt, fél óra alatt teljesen megfagytak az ujjaim. Szerencsére az eredmény kárpótolt, 14,5 terhelés nélkül, tompítottal 14,3, ködlámpával 14,1. Maradjon is így. > >

 Alaposan átnéztem a szervizből visszahozott generátort, szerencsére, mert észrevettem, hogy az egyik lyuk, amibe a fesszabályzó csavarja megy, menethiányos. Sajnos ez már valamikor lehetett javítva, mert 5-ös lyuk volt már benn. Így itt is egy B terv került megvalósításra. Fúrtam egy lyukat a talp másik oldalára és menetes szárat beletekertem, hátul a menetes száron dupla anya jól megtépve. Mivel azért volt még az első lyukban menet megszorult a menetes szár, de egy anyát tettem előre is. Így tulajdonképpen tőcsavaros lett. Remélem beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. Egyelőre a polcon pihen tartalékként. Ja a lyuk nem sikerült pont síkba, de még így is erőlködés nélkül átment a lyukakon a menetes szár. 
> >