Archívum: 2013 (21)

Tevékenységtérkép

Közgyűlés , kuplung.

Kilométeróra állás:
GEZa:56479km

Történtek dolgok GEZa-val is. Ezek egymástól tanulják el a hisztit, hülyeséget ez már biztos. Bár az előző hétvégét GEZa kezdte, és BEA folytatta. Erről itt olvashatsz:  http://raver.garazs.net/blog/2013/12/21/Generator_csapagy/9201  

Voltunk közgyűlésen, oda fele út eseménytelenül telt, illetve kicsit rohadt álmosan, mert éjjelesből voltam. Odaérkezéskor telefonon sikerült Losinál maradandót alkotnom. :D :D  

A közgyűlés a szokásos mederben folyt, erről sokat nem lehet mit írni.

Ami izgalmasabb volt, hogy a Campona és a Csárda között fél úton elfogyni látszott a kuplungunk. Óvatos gázadásra „szépen” ment, de hirtelen gázadásra csak a motor pörgött fel. Oké oké, hogy csere lesz, csak érjünk haza. Bármilyen fura is haza fele utunk megpróbáltatása nem is ebben volt, hanem, hogy hogyan maradjak ébren. Szépen óvatos gázra kellemes 80as tempóval haza tudtunk jönni, egyedül a 83-as út elején lévő emelkedő volt nehezebb.

Ma Dávid segítségével kiszedtük a motort, és látható volt, hogy elfogyott a tárcsa és a szerkezeten is nyomokat hagyott az idő és a csapágy. Tárcsából volt itthon új, még GEZa első tulajdonosa jóvoltából. Szerkezetet tudtam venni. Összeraktuk, próba, jó. Majd Dávid autójában kicseréltük, a hátsó lengéscsillapítókat, úgy levezetésként. Estében tettük egy 30 km-es próba utat, jónak tűnik.

 

Köszi, még egyszer Dávidnak a segítséget, valamint Petinek a közgyűléses utat.

Generátor csapágy

Kilométeróra állás:

BEA:16194 km

>

Az eset váratlanul jött, bár lehetett számítani rá. Vasárnap történt, hogy mentünk egyet utunkra BEA-val és fura erős fordulatfüggő hang jött hátulról. Első körben generátor csapágynak tűnt. Másodikra is annak tűnt. Legutóbbi ékszíj cserénél már lehetett hallani, hogy kicsit száraz hangja van a csapágynak, szóval várható volt azért. :)  
De volt egy meglepi is, amikor levettem az ékszíjat. Érdekesen fáradt el, képen remélem látható.

Mivel volt itthon két bontott generátor is, szemre jobbnak tűnőt felraktam hét közben délutános révén, délelőtt. A téli szünet alatt szerepel a leszedett generátor generálozása.

Szépen tölt , elég csendes. 

Minitali Tihany-Balatonfüred

Kilométeróra állás:

BEA:15583km

GEZa:55446km

>

Egy hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltuk Bottikával , egész pontosan szólt, hogy tegyünk már valamit egy minitaliért. Engem ilyenért max egyszer kell biztatni. Ennek eredményeként egy szép őszi szombaton (október 26) volt egy kis aktivitás az Észak-Dunántúli Szekcióban. A program egyszerű volt a Bakonygyepesen találkoztunk és mellékutakon autóztunk Tihanyig, itt csatlakoztak hozzánk nyuszyék. Tettünk egy kört Tihanyban, sok ember örömére. Majd Balatonfüredre mentünk a Peron pizzériába, ahol leadtuk a rendelést és autóztunk egyet a partig, ott sétáltunk egy jót (persze nem kellett félteni a társaságunkat a hülyeség terén). Majd vissza a pizzériába. A jó hangulathoz jelentős mértékben hozzájárult Danika és Zolka szócsatája.
16fő és 6+1 autóval voltunk jelen.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött. Mi 180km-et autóztunk.

Téli előkészület II.- alvázvédelem

>Kilométeróra állás:

BEA:15246km
GEZa:55446km

Hasznossá tettem magam az ünnepen. Nem felvonulni, tüntetni mentem, hanem megcsináltam az alvázvédelmet, időjárás is jó volt hozzám a kellemes közel 20 fokos hőmérséklettel. Elment 6 flakon rücsi alvázvédő a két autóra. Nem volt annyira életbevágóan szükséges, mert még az előzőekben felvitt réteg is meg volt, de így azért jobban érzem magam. De így legalább a megelőzésre fordítottam az energiát.

 

Club126 Őszi tali

>

Kilométeróra állás:

GEZa:55346km

>

Voltunk idén is az őszi talin. Ami számunkra azért is volt izgalmas, mert az ország keleti felébe kellett menni, és nem nagyon jártunk még arra. Mivel éjszakás voltam, így péntek reggel 2 óra alvás után vágtunk neki a 432km-es távnak. GEZa volt a kiválasztott. Kettőnk közül engem viselt meg az út. Elég későn érkeztünk meg Hajdúböszörménybe, de még éppen időben ahhoz, hogy az esti közös programon részt vegyünk. Szombaton egy majorlátogatáson vettünk részt. Majd megnéztünk egy rom templomot, és a parkoló autóink kaptak egy váratlan társat. Aztán Debrecen felé vettük az irányt, ahol megnéztük az épülő DVSC stadiont, és sétáltunk egyet az egyetem előtti parkban, majd fagyiztunk egyet a kora esti órákban. Este a szokásos beszélgetős, csapatépítés. Vasárnap nem túl korán elindultunk haza fele, de előtte még megálltunk Hortobágyon. Kora délutáni órákban haza érkeztünk. 970km-et autóztunk ezen a hétvégén problémamentesen. Köszönjük Iminek ezt a hétvégét, jól éreztük magunkat.

Képek:

https://plus.google.com/photos/113250288322281593510/albums/5934316161515586849

Téli előkészület, fűtés javítás

>

Kilométeróra állás:

BEA :14502 km

GEZa:54124km

>

Pár apróság megint összejött, leírom őket. Mivel jön a tél így elkezdtünk rá felkészülni. Kellett már egy garnitúra téli gumi GEZa-ra. Ezt két körben sikerült megvenni. Az első kettőt egy ismerős ajánlotta, mivel 5-6mm-es profilmélysége volt így nem mondtam rá nemet. A másik kettőt Prityesztől hoztam el, ezek is hasonló kondícióban voltak. Mindegyik Debica frigo.

>

A másik dolog, hogy hiába jó BEA-ban a fűtés, ha valahonnan jön be a hideg. Tehát a feladat adva volt. A műanyag toldásoknál volt némi hiba, hát hol máshol. Az műanyag, ami jön ki az utastérből a csomagtérbe és ebből megy a műanyag elem vissza az utastérbe, na, ennél a toldásnál volt némi hézag a gumiszigetelés mellett. Ez a rés betömve. Jobb lett, de nem lett elég jó. Következő körben megnéztem ahova becsatlakozik a műanyag rács hátsó része, a csomagtérbe lévő műanyaghoz, ott volt még rendesen rés.  Leszigeteltem azt is. Valamint dexter ötletét is megfogadtam, és szerkesztettem a kis csapóajtóhoz egy darab mágnest és így a rázkódástól sem nyílik ki. Ezekkel sikerült azt elérnem, hogy már csak akkor jön be a hideg levegő, ha én akarom. :)  

 

Pécs, 2013.08.09.-12.

Kilométeróra állás:

BEA :14000 km

>

>

Voltunk nyaralni (egész pontosan aktívan pihenni) Pécsen. Gyorsan pár gondolat erről a 4 napos hétvégéről.

Péntek délelőtt vágtunk neki ennek a nem megerőltető távnak. Siófokra terveztünk egy kis pihenőt, mert eléggé kánikula volt. De meg kellett állnunk Dombóváron is, mert egyszerűen nem lehetett bírni azt a meleget. Elfoglaltuk a szállást és már indultunk is Karcsiékhoz egyet beszélgetni. Kellemes esti program lett a szőlő telken. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szőlőt és barackot – gyümölcs formában.

Szombaton reggel indultunk Abaligetre egy élmény volt a sok szerpentinen végig autózni. Majd egy lendülettel már húztunk is még feljebb a Misina tetőre a TV-toronyhoz. Nagyon szép kilátás nyílt az egész környékre, bár fújt annyira a szél, hogy ugrottam egyet fel és kb. fél méterrel arrébb értem földet. Aztán a negyed emelettel lejjebb lévő kávézóban ettünk egy jó adag fagyit. Aztán vissza Pécs belvárosába, ahol egy régi ismerőssel találkoztunk, kellemes vicces délutánt töltöttünk el. Majd Laceeee-val találkoztunk, aki elvitt minket egy olyan helyre, amit tényleg látni kell, a Csinos kocsmát. Tuti hely, ajánlom mindenkinek, aki Pécsen jár. Vasárnapra tettük az állatkert látogatását, majd az erdei kisvasúttal mentünk egy kört, és csináltunk egy katasztrófa turizmust, megnéztük a pár éve bezárt vidámpark maradványait is. Majd Pécs belvárosát derítettük fel. Természetesen erre a napra is terveztünk ismerőssel való találkozást, köszi Maestro.

Hétfőn reggel összepakoltunk, majd meglátogattuk Dj.Easy barátunkat (köszönjük a finom ebédet) és elindultunk haza fele.

 BEA mindenféle erőlködés és gond nélkül teljesítette ezt a kb 700km-es távot. Igyekeztem módszeresen tankolni. Ennek eredménye pedig: vegyes: 4.5, városi: 4.9, országútiban pedig 4.0 . Ez meglepett, de nagyon tetszett. A városi is nagyon jó, főleg annak tudatában, hogy szerintem többet mentünk 3-as fokozatban, mint 4-esben.

>

Egyéb technikai info : - olajcsere : 13300km
Összes kép itt elérhető:  
https://plus.google.com/photos/113250288322281593510/albums/5912780290623420705

IX.Nemzetközi Fiat126 találkozó

>

Kilométeróra állás:

BEA :13200 km

GEZa: 52800 km

>

Idén is volt nyári tali – szerencsére. Az év legrangosabb eseménye kétség kívül. Lassan fél Európából jönnek autók, erre a hosszú hétvégére. Ezt a dolgot tényleg át kell élni.

>

Pár gondolat a hétvégéről.

>

Idén is lejutott mind a két autó. Köszi Döminek és BurnPetinek. Úgy indult a dolog, hogy szerdán délután jött Peti, és indultunk GEZa-val Veszprémbe, a lelkes olvasók tudják, hogy utóbbi időben azért tud ő is hisztis lenni. Most is volt benne részünk egy kicsit. Veszprémben elfogyott az alapjárat. Tekergettük a levegő és az alapjárati csavart ameddig lett valami alapjárat. Megérkeztünk Dömihez, cseréltünk levegőcsavart, rosszabb lett, visszatettük, ami benn volt tökéletes. Ezt hívják hisztinek. :D  Majd Petivel vissza hozzánk. Innentől ilyenkor szokásos dolgok. Fehérvárra mentünk ahol gyűltünk szépen nyuszyéknál. Felpakoltunk mindent majd irány a kemping. Dömi mondta, hogy GEZa-val semmi gond, megy szépen minden okés. Ez már kezdett vicces lenni, tipikus hiszti. :D  Sebaj Gyuláék hozzák az új karbit, majd az megold minden gondot. Estére mi voltunk hivatottak a vacsit készíteni, jó kis sültkolbászt. Remélhetőleg mindenki jól lakott. A reggelik is a mi fennhatóságunk alá tartozott, így korán kelés volt napirenden. Pénteken, csapatjátékokon természetesen részt vettünk. Ötletes feladatok voltak, nagyon tetszettek. Majd az alkatrész börzén jól felpakoltam, és megejtettem a karbi cserét is. Megszűnt minden rángás - végre. Az esti karaoke ismét veszélyes volt, és kiderült, hogy lengyel barátaink mennyire könnyen tanulnak magyarul. :D

  Itt köszönném meg Sudinak a konyakot, meg, hogy közösen játszhattuk el a vak vezet világtalan játékot az előző estéről, szombat reggel. :D Szombaton reggeli, majd átindultunk Lovasberénybe a kastélyhoz ahol ügyességi játékok voltak, és a légi fotó helyszíne is ide lett tervezve. A légi fotó nagyon tuti lett, szerintem ez volt az eddigi legjobb. Majd az elmaradhatatlan szépségverseny és a felvonulás, ami új útvonalon ment, és igen látványosra és hangosra sikeredett. Az esti tombolán velünk volt Fortuna asszony is, vagy csak elég tombolát vettünk, hogy a nagy számot törvénye értelmében nyerjünk becsületesen. :D Na, a lényeg, hogy gazdagabbak lettünk jó néhány hasznos dologgal, és sikerült nyerni vicces dolgot is. :)

Vasárnapra is jutott program, ötletes szlalom pálya és gyorsulási verseny. Majd összepakoltunk és a kora esti órákban elindultunk haza. Döminek volt kedve polskizni így GEZa-t hazahozta és Peti vitte vissza Veszprémbe.

>

Tudnék írni rengeteg vicces jópofa dolgot, ami megesett velünk. :D

>

Szeretném megköszönni nyuszynak és Szilvinek a szervezést a belénk fektetett bizalmat, és mindent, amit kaptunk. :)


képeim : https://plus.google.com/u/0/photos/113250288322281593510/albums/5903151857497756129

Hengerfejtömítés csere némi hihetelten hibával

 

Kilométeróra állás:

GEZa : 52000km

 

Esedékes volt az olajcsere GEZa-n ebből alapesetben félórás projekt lenne, és két soros blog…. De nem. Olajat kicseréltem, majd, a következő utunkról haza érve rálestem az olajra meg úgy általában a motorra, mint, ahogy szoktam is. Olajos volt a lyukas csavar, okés, köszi, ezt úgy szerettem volna már. Tavasszal egyszer már történt ilyen után húztam a hf-nek, úgy látszik tényleg csak szükségmegoldás volt. Mivel minden volt itthon azonnal neki is álltam a projektnek. Többrendbeli szívás mellett sikerült lebontani a hf-et. Ebből azt a részt emelném ki, amikor a hf anyát sikerült beleejteni a ventilátorházba… Hát mit is mondjak nem volt őszinte a mosolyom. Nem is kiégett a tömítés inkább eltörött a fém gyűrű a tömítésen a lényeg mondjuk ugyanaz. Az összerakás is ment viszonylag simán néhány megszokott hátráltató tényező mellett. Mindaddig, amíg nem volt komoly fenn akadás, amíg el nem indítottam az autót. Nem pörög, alig vánszorog, a motor durrog, csattog minden ilyen egyszerre. Tömény pánik, méreg rajtam. Mivel mentem éjjelre egyelőre abbamaradt a feladat. Reggel folytattam, de már Petike segítségével. Közben beszéltem telefonon OGy-val aki mondott egy tippet. Dáviddal is értekeztem ő is adott tippet. Csak hát az egészet nem értem.

Karburátor, ennyi az egész, vagyis valószínűleg túl sok benzint kap a motor és azért nem indul el rendesen. Na, oké hittem ennek a dolognak, de nem értem. A karbit csak lecsavaroztam, de a csövek bovden minden rajta maradt és kábé 5 centit tettem arrébb a ventilátor ház tetejére, és innen vissza a helyére. Ennyitől ki tud feküdni a karbi? Mindegy van itthon másik, azt rátettük és azzal elindult. Csak bántotta a lelkemet a másik karbi, atomjaira szedtük összeraktuk volt benn egy kis kosz, de semmi egyéb hiba nem látszott. Mondom, tegyük vissza, de csak annyira, hogy nem kötöttünk rá semmi szívócsonkot egy pillanatra elindítottuk és jó lett, okés egy pucolást kért. Összeraktuk, és a hiba előjött újból. Itt azért már bőven kezdtem átkokat szórni. Visszatesszük a bontott karbit, azzal ugye jó volt. Készre szereltük ezzel a karbival is és indítózásra megint csak az a dadogós járat volt. Itt már csúnyán anyáztam, hiszen ezelőtt félórával ezelőtt még jó volt. Cseréltünk trafót, gyertyát, kábelt. Semmi. Na, akkor jöjjön egy fura ötlet, de hátha. Visszabontottuk a karbiig a szívó részt majd elindítottam az autót a puszta karbival és járt rendesen. Na,akkor járó motor mellett összeszereltem az egészet, és azóta megy. Érezhető, hogy ez a karbi nem egy tökéletes darab, mert pici gáz mellett néha berángat, de csak 50 körül. Beletettünk kb 50km-t minden gond nélkül. De érdekelne miértje ennek az esetnek. Egy karbi csak így meg tud dögleni? Nem hiszem, más logikus magyarázatra lenne szükségem. Után húzás 500km után.

Na egy kis UpDate :  Nem bírtam magammal és visszaraktam az eredti karbit. Szépen ment a 10km-es teszt út alatt, és jobban i shúz mint a tartalék bontott karbival. De azért benn van a túlélő csoagban, azért , hogy ne kelljen. :)

Szerelős , grillezős mini tali

Kilométeróra állás:

BEA :  12718km

Mivel nagyon régen volt valami aktivitás itt a környékünkön, hát tettünk érte egy szerelős grillezős mini tali kapcsán. Úgyis ki kell cserélni a hátsó gátlókat BEA-n. Meg még Tamásnak megígértem a tavaszi talin, hogy kicserélem a féltengely gumiharangokat. Az előző hétvégére össze is hoztuk a dolgok. Jelentem jól sikerült. BurnPetiék érkezett elsőnek, és neki is álltunk a gátló cserének, hamar megoldottuk, mivel a gyors megoldást választottuk a csavarkötés oldásához – igen flexet. Helyre kerültek az új Kayaba gátlók, és érezhetően jobbak, mint ami eddig benn volt. Ez gyorsan ment. Közben megérkeztek Tamásék is, majd nem sokra rá jöttek Mórickáék is. Folytatódott a sor a féltengely gumi cserékkel ez is viszonylag simán ment, bár kellett hozzá mindenki. :D :D Aztán jött egy egyszerűbb eset Petike gyújtás állítása, majd Móricka autója, aki érdekes dolgokat produkál. Hidegen indul melegen meg nem, mindenki rávágja, hogy szelephézag, de nem. Úgy indul csak el, hogy szívócsonk le torok befog, és indítózik. Na, ennek a hibájára nem jöttünk rá. Az alap dolgok meg lettek nézve. Szóval nem tudom.

 

A jól megérdemelt munka után jött a pihenés. Grill begyújt, igen már a garázs is ég. :D   Beszélgettünk és tele ettük magunkat. Tamásék kora estében indultak vissza Győrbe, többiek pedig mentünk még egy autókázni és fagyizni egyet. Kellemesen elfáradtunk és remélem mindenki jól érezte magát, lesz még folytatás.

Pár kép a délutánról. Igaz az én képeim homályosak lettek, mert a legutóbbi telefon frissítés után nem lehet vele normális képeket csinálni.

Ultrabalaton 2013

 

Kilométeróra állás:

GEZa: 51346km

 

Ahogy ígértem, pár sor a hétvégén megrendezett Ultrabalatonról. Idén is Taky-t k kísértük. A csapat nagy része már Pénteken megérkezett Dömiék nyaralójába, mi csak szombat reggel tudtunk menni. Rögtön indultunk is a rajthoz a ClubAligába. A közös rajt után Barbi kezdte meg az egy kört. Ja, 212km az egy kör. Minden futó elindult a maga első szakaszához, és persze, ahogy lehetett igyekeztünk ott lenni egy két váltóponton bíztatni az aktuális futónkat. Szépen haladtunk a tervezett beosztásnak megfelelően, jól kidolgozott stratégiával sikerült mindig informálni a csapat többi tagját, hogy éppen ki hol tart.

Mivel Takynak az első és második szakasza között elég sok időnk volt így bőven belefért egy kajálás is Keszthelyen, bár ennek az előzménye elég viccesre sikeredett.

 

Az eleje kb: így zajlott:

- Hova menjünk kajálni?
- Nem tudom.
- Akkor keresek valamit a Gps-n
- Jó.
- Juventus étterem jó lesz?
- Nagyon is.

 

Nagyon megörültünk a helynek elsőre, mert mind a ketten Juventus szurkolók vagyunk, szóval ezt a helyet látnunk kell, ennünk kell ott. Meg is érkeztünk, hát egy kb. 30 éve nem működő szocreál kinézetű étteremről volt szó, hát ez mégsem az, amire MI gondoltunk. Gyors kör a városban és találtunk is egy nagyon szimpatikus kajáldát ahol olcsón és nagy adaggal jól lehetett lakni. Majd miután tele volt a hasunk, elgurultunk a váltóponthoz pihenni. Taky futott mi autóztunk, jó beosztás ez így. Az utolsó etapra már azért érződött, hogy fárad mindegyikünk, így miután kész lett, egyből mentünk is vissza a ClubAligába. Kicsit pihentünk megérkeztek FanTomee-ék is. Nemsokára rá jöttek a többiek is autóval, kivéve Julit, aki futva jött. Az utolsó pár méteren ismét közösen futottak a célig.

 

Bringásaink is kitettek magukért. Igazán jól mutattak a biciklik az utánfutókkal.

Hatalmas Tisztelet Futóinknak és a Bringásainknak.

 

A futó csapat:

Juli, Barbi, Bogi, Kasia(POL), Laceeee, Taky, Pocok, SÜN, Áron, Fantomee.

A kísérők:

KeMa, Gyulinho, Pety@, Dömi, szudas(és Helena), raver(és Gabcsi), Hubo(és Adrienn), Holló(és Anikó ;) , Szabina, Nagy II.

A bringás csapat:
Parasonic, baz, titán.

 

GEZa szépen teljesítette a 430km-es távot 5 literes fogyasztással.

Ez + az , kis csinosítgatás

Kilométeróra állás:

GEZa: 50807km

 

Pár apróság GEZa-val kapcsolatban, amiért talán még Gyula sem veszi le a fejemet. :D

   Egyrészt került bele egy voltmérő, mert csak csak jó tudni, hogy hogyan áll a töltésünk, jelentem jól.

  Másrészt kaptam egy pár ködlámpát Bottikától és jmostól is, ezek felkerültek, igaz csak az egyik pár. A kisebbik fajta, ez néz ki jobban az autón. Bár egyik foncsora kicsit odavan, de Ultrabalatonon kiderül, hogy mennyire használható. Csak lesz olyan szakasz, amikor nem jön velünk szembe senki és meg tudom nézni mennyire lett jól beállítva. Amikor beállítottam az udvaron sötétben akkor jónak tűnt. Tehát teszt UB-n. A másik ami jmosé volt, az még nagyobb, mint ami BEA-n van. Ez is tetszik, de alul furán mutatott.

 Harmadrészt pedig sikerült vennem egy hátsóspoilert. Némi műanyaghegesztős javítómunka után felkerült, szerintem mutatós lett.

 

Mint, ahogy az előbbiekben említettem GEZa megy Ultabalatonra. Erről majd blog ha megjöttünk.

Tavaszi tali

Kilométeróra állás:

BEA : 12126km

 

Idén sem maradt ki a tavaszi tali szerencsére. Siófokon tettünk egy 3 napos látogatást. BEA lett kiszemelve erre a programra.(Felosztottuk GEZa megy UB-ra :) ). Pénteken viszonylag korán indultunk, délben már Veszprémben voltunk ahol megkettőződött a létszám egy újonc klubtárssal rozsahegy-ékkel. Majd BurnPeti csatlakozott hozzánk Fűzfőn. Így érkeztünk meg Siófokra. Ja, a Bakonyban gyújtást állítottam, mert csörgött a motor emelkedőn felfelé.

Hamar beköltöztünk és néztük, hogy a lelkes szerelős brigád, (OGy és Cincin jó P.Péter is aktív volt.) , hogy halad bek autójával. Közben gyűlt a létszám, délután 5-re készen is lettek az autóval, majd ellátogattunk a helyi autósboltba ahol sok-sok kincs lapult. Pár hasznos dologgal gazdagabb lettem. Este a szokásos csapatépítés a szálláson. :D Fényképek lettek , de nem publikusak. :D

Szombat délelőtt hajókáztunk egyet, ami tetszett nagyon, hangulatos kis hajó volt. Délután pedig csapatjátékok voltak, amiben természetesen részt kellett vennünk. A siker persze elmaradt, de marha jól szórakoztunk, bár Gabcsi kapott oklevelet :) . Majd fociztunk egy jót. Vacsora után eléggé szolid volt a buli, én az UB-s csapattal beszélgettem.

Vasárnap gokartozni voltunk, félelmetes élmény volt, sikerült maradandót alkotni – egy gokart mínusz.

 

Persze leírva lehet nem túl élvezetes, de hát az ilyen talikon ott kell lenni.

A szállás is teljesen rendben volt, jó fej a tulaj nagyon.

Köszönjük a hétvégét Losinak és OGynak meg mindenkinek, aki ott volt.

Műszaki vizsga

Kilométeróra állás:

GEZa: 50681 km

 

Lassan egy éve nálunk van GEZa , amikor vettük egy év műszaki volt rajta. Ha ezt a kettőt összepárosítjuk, akkor kijön, hogy a műszaki vizsga esedékessége. Péntekre kaptunk időpontot 9.30 átvizsgálásra és 10.10-kor már a kezemben volt a friss műszaki. Persze ez nem elsősorban az én érdemem, hanem egyrészt Gyuláéknak akik az elmúlt 2-3 évben karban tartották és persze az idősbácsikáé, aki sok éven át vigyázott rá.

50e km-es jubileum. EQ

Kilométeróra állás:

BEA: 10569 km

GEZa: 50255 km

 

 

Elértünk egy jubileumot. Igen GEZa 50e km-es lett. :)   Kiderítettem az első tulaj telefonszámát, és felhívtam, hátha kíváncsi, hogy mi van az autójával. 3. tulajdonos révén nem volt túl nehéz feladat. Idős bácsika jól van, nagyon örült, hogy az autó jó kezekben van és, hogy továbbra is vigyázunk rá. Sok mindent mesélt az autóról többek között azt is, hogy épített hozzá valami infra jeladós elosztót. Erről sokat nem tudtam meg, hogy hogyan is nézett ki, eladáskor már a gyári volt benne újból.

 

BEAnak megjött a névnapi ajándéka (amit köszönök Varesznak). Lehet szidni, fikázni, tetszikelni, nekem tetszik. Sokat nem lesz használva de talikon esténként biztosan.

Itt megnézhető:

https://plus.google.com/photos/113250288322281593510/albums/5866393190067545249

Mivel gőzerővel kitört a tavasz visszakerültek a nyári gumik az autókra. BEA-nak sikerült 2 145-ös gumit találni szinte újakat, így lett társa a már itthon lévő hankook 145-ösöknek.Tehát szélesebb mamuszokban faljuk nyáron a kilométereket. :)

Nem annyira klubbos dolog, de leírom. :) Nem igazi makett autó de nem volt szívem otthagyni a polcon és megvettem :)
 

110, hiszti :)

Kilométeróra állás:

BEA: 10659 km

GEZa: 49905 km

 

Na, végre volt annyi jó idő a héten, hogy rászánjam magam a hengerfej után húzásnak BEA-n. Gyorsan meg is lett szót sem érdemel, de tény, hogy  vissza tud lazulni.

Állítottam GEZa kuplungján is egy kicsit, most a jó.

Ha már hosszú hétvége és valamennyire tavaszi idő volt, szombaton tettünk is egy kis kirándulást Veszprémbe. Amit észrevettem már a furulyagumi csere után, mintha erősebb lenne a motor, ez beigazolódni látszik, mert a 8ason Veszprém előtt ahol már lehet, megkergettük a kicsilányt, hogy megnézük mit tudunk, hát elég könnyedén csavartunk 110km/h-val, többi autós legnagyobb megrökönyödésére. :)   Nem mentünk így hosszú távot, de kíváncsi voltam mennyire vagyunk jók. Eddig ezt a sebességet jóval hosszabb úton tudtuk elérni.

Na, aztán jött a hiszti. Autó megállít a parkolóban, majd amikor indulunk, kb. 3mp-t jár a motor és megáll. Szerencsére „csak” a vezeték szakadt le a saruról. Jó ennyi belefér. Pár órával később hazafele a 8ason megálltunk. Na, megint a vezeték… de jó is lett volna. De nem. Hézag van, szikra nincs. Kondi csere, trafó csere, de még mindig semmi. Néztem gyújtást is és ellenkező irányba hallható a kattanás, mint amikor állítjuk a gyújtást. Volt nálam egy tartalék elosztó, kicseréltem és már indult is könnyedén. Közben beszéltem telefonon Gyulával, akinek az ötletét szerencsére nem kellett megfogadnom, de jó ötlet lett volna. :D

Így simán hazajöttünk, itthon visszaraktam az eredeti trafót, az jó.  Remélem, marad is. Reggel széjjelszedtem az elosztót, hátha látszik rajta valami. A megszakító kivezetésénél lévő bakelit volt eltörve és letörve belőle egy darab. Lehetett ez a hiba oka, mert ezzel a törött bakelittel nem is lehet rendesen összerakni, mert nem passzolnak össze a lyukak. A tartalék elosztóban a lyukas közepű megszakító van, szerettem volna kipróbálni, de nem így akartam beszerelni. :)

Megint szerintem egy olyan hibát sikerült összehozni, amit még ember nem nagyon látott. :)

A fogyasztásunk is kezd végre visszaállni a megszokott szintre, aminek örülök, csak jön a jó idő. BEA már érzi. :)

kerékcsapágy , zene

Kilométeróra állás:

BEA: 10506 km

GEZa: 49905 km

 

Még a téli gumik felrakásánál lehetett érezni, hogy mintha kezdene a bal első kerékcsapágy zajos lenni. Abszolút nem tűnt vészesnek, így meg vártuk az első és eddig egyetlen tavaszi hétvégét, amikor ezt ki tudtuk cserélni Petikével. Mivel neki a váltójával akadtak apróbb gondok, esedékes lett egy közös szerelős délután. A kerékcsapágy csere viszonylag hamar, simán ment.
Viszont neki a váltónál csúnyán le voltak szakadva a bakok. A két bakot 4 darabban vettük le.Ez meg is oldotta a felmerült problémát.
Közben megszaladt Dávid is, aki mondta, hogy nem szerelni jött, csak benézett hozzánk, erről annyit, hogy 15 perc múlva már olajos volt a keze. Itt jegyzeném meg, hogy egy vízpumpa fogó keresi gazdáját.

BEA elérte a hengerfej után húzás kilométerét, de a még mindig tomboló télies idő miatt ez várat magára. Valahogy most erősebbnek érzem a motort, mint ezelőtt. Egy sima Hf tömítés ezt befolyásolhatja? Nem tudom, de jó. Nem régiben volt a névnapja kislánynak, a neki rendelt ajándék még nem érkezett meg. :)

 

A másik történet GEZa-ról szól. Amikor hozzánk került megkaptam, hogy ugye nem akarok komoly zenét bele, mint BEA-ba, jó oké akkor nem akarok. Na de újabban azért csak csak kaptam az ívet, hogy nem olyan jó az a zene cucc ami GEZa-ban van. Így hát egy kicsit ráncfelvarrtuk a zene minőségét. Lecseréltük a fejegységet egy phonocar-ra , igaz nonamenak tűnik a cucc , de annyira nem az. Kb fél áron jutottunk hozzá egy kiállított/bemutató példányhoz. Szerencsésen sikerült hangfal szettet is vennünk áron alul. De tanulva az előző hibából GEZa-ban úgy akartam megoldani ennek a hangfal szettnek a ki és be szerelését, hogy ne kelljen kábelt lekötni, csavarozni stb, mint BEA-ban a szubcsőnél.Mert persze ez is a hátsó ülésen fér el. :)   Szerencsére találtam is egy nagyon egyszerű csatlakozót, amivel ez megoldható egy mozdulattal. GEZa-nak is mostanában volt a névnapja ő ezt kapta. :)

Vicces eset ; gumibak csere

Kilométeróra állás:

BEA: 10348 km
GEZa: 49671 km

Történetek vicces dolgok is. Kezdett elfogyni GEZa-ból egy kicsit az erő, ennek orvoslása érdekében, próbáltam gyertyát cserélni és megszakítót csiszolni. Mivel a gyújtás és a megszakítóhézag a helyén volt.(Eddig nem volt rá ok, mert amikor hazahoztuk, akkor is szépen ment, és télen abban a nagyon hidegekben is elindult). Az eredmény jó lett, de persze nem volt ez annyira egyszerű, mint amennyire annak kellett volna lennie. :) Szépen az elosztó kivesz, megszakító megcsiszol, majd összerak, indul, na akkor gyors próbakör – lett volna, de csak a szomszéd házig jutottam az udvarból. :( :D Megállt, semmi, tök „száraz” kőszőrű, ennyi,  visszatoltam az udvarba majd apró darabokra szedtem az egész gyújtást és összeraktam újból. Na, itt jön a harci csavar az egészben, ugye GEZa-t az idős bácsika átalakította elektromos AC-ra, és tett bele egy biztonsági kapcsolót, ami lopás gátlóként is funkciónál. Ezt a kapcsolót, amikor gyújtáson szerelek off állásba teszem, hogy ne lapátolja a benzint feleslegesen. Igen elfelejtettem visszakapcsolni és csak addig jutottam el, amennyi benzin volt a karbiban. :D Tény, ha valaki el akarná lopni, messze nem jutna vele. Persze az eset után, OGy-t hívtam, hogy hogyan jártam, nevessen egy jót az eseten, főleg azért mert amikor még az előző tulajnál volt az autó Gyula is járt így. :D :D

A másik eset, hogy már esedékes volt a váltótartó bakok cseréje, ezt a mai délelőtt alatt meg is oldottam. Hát igen ráfért már tényleg, a képen látszik is.

BEA a furulyagumik cseréje után már kb 300km-t futott lassan esedékes lesz az után húzás is. Lehet vicces a dolog, de szépen mértem/mérem az olajfogyást a nívópálcán, mert egy-egy milis különbséget nem biztos, hogy észreveszek. Az eddigi 300km alatt szerencsére egy mili sem hiányzott. Az „utolsó” 400km alatt eltűnt az olaj a nívópálca felétől negyed alá.

Kesztyűtartó és olajfolyás

 

Kilométeróra állás:

BEA: 10048 km

GEZa: 49344 km


Kezdem a rövidebb esettel. GEZa hosszú várakozás után megkapta a kesztyűtartóját, amit be is tettem. Tök jó, hogy az előző tulaj által beépített szivargyújtó nincs útba. Ennyi.

A másik eset kicsit nyűgösebb helyzet. Voltunk Pesten BEA-val, hazafele jöttünk, amikor érezhetően egyre büdösebb lett a fűtés. Ennek az oka ismert, furulyagumi tömítés elhalálozása.
Hát volt egy, ami végig volt repedve – középső – illetve a 4. csőnél a felső gumiról levált egy kis karika. Remélem ez volt az oka a megnövekedett olajfogyasztásnak is. Délutános műszak révén, egyik délelőtt szétszedtem és levettem a HF-t. Szombaton beáztattam elpucoltam, amire jutott időm, vasárnap meg befejeztem és összepakoltam, majdnem az egészet. A termosztát ház kimaradt a szórásból, arra külön lelki erő kell. Bár fűtés nélkül közlekedni ilyen időben meg nem tartozik a legviccesebb esetek közé. Szóval a motiváció adott.
Különösebb gond nélkül szét és összeraktam az egészet, persze voltak jobban meghúzott csavarok kényelmetlen helyen, de ez általában így szokott lenni. Bár a szívató szívatott egy fél órát, de ennyi majdnem belefér. :)
Hogy pontosak legyünk, vettem egy nyomatékkulcsot is, nem ipari alkalmazásra való a kulcs, de házi használatra megteszi. Nem is szeretném hetente használni egyik autón sem. A furulyagumik 60e km-et bírtak remélem a most belerakottak is elmennek ennyit.
A fényképek nem nagyon vannak, ha egyedül szerelek jobbára elmaradnak. :)

Akku probléma , és pár apróság beszerzése

Kilométeróra állás:

BEA: 9134km

GEZa: 48836km

Ha már tél akkor legyen egy kis akku probléma is. A jótállási idő után 3 hónappal sikeresen megdöglött BEA-ban az akksi volt itthon egy használt de remélhetőleg jó állapotú akku. Feltöltöttem, bepakoltam a helyére és indít szépen. A kondin lévő feszültség mérő szerint 14.2 a töltés teljes világítással. A másik akkuval ez 13.7 körül volt. Bíom benne , hogy ez a pót akksi kihúzza még egy darabig.

Dávid szólt, hogy van egy munkatársa akinek valamikor volt polskija , az autó már nincs meg,de több doboznyi cucc még igen. El kellene mennünk hozzá és nézzünk körül.A mai napon ez meg is történt, Dávid elhozott nem kevés karbit,ac-t , és jó pár aprsógágot ami még jól jöhet neki . Én sem nagyon maradtam le :) hardy, menesztő , piros gyertyakábel , kondi , 2db jó állapotú Debica gumi , felszabályzott fékdobok,új fékpofák, vezeték, gyári szerszámos műanyag doboz szerszámokkal. :)

Évértékelő bejegyzés , karácsonyi családlátogatás.

Kilométeróra állás:

BEA: 9134km

GEZa: 48836

 

De haladjunk időrendi sorrendben. Decemberben volt még két hosszabb utunk, így egyiket BEA (közgyűlés, erről írtam előző bejegyzésben), másikat GEZa teljesítette. Ez az út pedig a két ünnep közé esett, családlátogatás címen. Röviden összefoglalva szépen könnyedén vette az 500km-es távot, 4.9 literes fogyasztással 80km/h országúti tempó mellett.

 

Évértékelés:

 

Szerintem a tavalyi év – fura így leírni még – sikeresnek mondható. Eljutottunk tavaszi – nyári – őszi talikra , valamint jártunk az Ultrabalaton futó versenyen is, mint kísérő. Megvettük GEZA-t a nyár elején. BEA csont nélküli műszaki vizsgát tett. Mind két autó lejutott a nyári talira is. Köszi Döminek a hathatós közreműködést. Az akkor újonnan vásárolt GEZa rögtön TV-s szereplő lett, az, hogy kikkel volt ott és ez mennyire dicsőség vagy ciki, ezt döntse el mindenki, de akkor is szerepelt egy TV műsorban.  :) Köszi nyuszy-nak és Döminek.

A komolyabb műszaki hibák is elkerültek minket, bízom benne, hogy ez továbbra is így lesz.

Remélem az idei év sem lesz rosszabb.

 

GEZa is kapott egy feliratot. Egy ismerős dal kicsit módosított sora.