Archívum: 201701 (1)

Tevékenységtérkép

Generátor

Kilométeróra állás: > >

GEZa : 81423km > >

BEA:  153589km > >

>Szerettem volna a telet megúszni, aláfekvős szerelés nélkül, hát nem sikerült. Nem volt életbevágóan fontos a project, de inkább megcsináltam 2 délután. A történet úgy indult, hogy GEZa kezdett néha fura hangokat adni, ezt most könnyű volt beazonosítani, generátorcsapágy. Van itthon tartalék, felújításra szoruló generátor, vagyis Pocoknál voltak villamos megújuláson. 3 generátorról van szó, igen a bőség zavara. Ott tartottak a dolgok, hogy egyet Pocok villamosan rendbe rakott, amit ezúton is köszönök neki. Ebben a csapágyak jók voltak, ez került be GEZa-ba. A másik betegeskedett a töltéssel, és csapágyas is volt. Ezt leadtam szervizbe, ami pár nap alatt el is készült. A már említett 3. generátor még Pocoknál van dióda cseréken, mert ismeretlen állapotú számomra az egész. Utána esedékes lesz ezen is a csapágycsere.

A terv az volt, hogy GEZa kap egy új ventilátor burkolatot is, vagyis egy felújítottat, ami zöldre van fújva. Ebbe bele is pakoltam a felújított generátort. A probléma ott kezdődött, hogy ez a burkolat sehogyan sem akart a helyére menni. Elől még csak csak passzolt, de hátul nagyon elállt, felül a hengerfejnél, 2cm távolság volt a burkolat és a hf között, és magasságbeli eltérés is mutatkozott. Jött a B terv. Akkor generátor ki, a régi ventilátorházba bele, és azzal vissza. Összemértem a ventilátorházakat, minden egyezett, szóval nem értem, hogy miért nem ment fel a helyére a zöld. A régi, ahogyan kell szépen passzolt. Összeraktam, kellett hozzá a két délután, mert rendesen hideg volt, fél óra alatt teljesen megfagytak az ujjaim. Szerencsére az eredmény kárpótolt, 14,5 terhelés nélkül, tompítottal 14,3, ködlámpával 14,1. Maradjon is így. > >

 Alaposan átnéztem a szervizből visszahozott generátort, szerencsére, mert észrevettem, hogy az egyik lyuk, amibe a fesszabályzó csavarja megy, menethiányos. Sajnos ez már valamikor lehetett javítva, mert 5-ös lyuk volt már benn. Így itt is egy B terv került megvalósításra. Fúrtam egy lyukat a talp másik oldalára és menetes szárat beletekertem, hátul a menetes száron dupla anya jól megtépve. Mivel azért volt még az első lyukban menet megszorult a menetes szár, de egy anyát tettem előre is. Így tulajdonképpen tőcsavaros lett. Remélem beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. Egyelőre a polcon pihen tartalékként. Ja a lyuk nem sikerült pont síkba, de még így is erőlködés nélkül átment a lyukakon a menetes szár. 
> >